Lapas

pirmdiena, 2011. gada 28. februāris

Kad slāpst....

Ir iesākts par garšas kārpiņām tad jau jāpaturpina. Ko darīt kad kunģītis pilns un gribas padzerties? Jebkurā warung [varung] vispirms pasūtīsi ēdienu un tad tev jautās : "Minuman apa?" ,kas nozīmē, ko dzersi? Iekš tāda iestādījuma dzērieni parastie: tēja, apelsīnu dzēriens, dažkārt laima dzēriens, kafija, kafija 3in1 un ūdens. Bet nav jau tā,ka tas ir vienīgais, ko var dabūt!

Tēja ar ogli jebšu teh joss
Pirms sāku izklāstīt visu par tradicionālajiem dzērieniem, šķiet jāpiemin, ka Indonēzija ir valsts, kurā nav alkohola! Un to es nopietni. Protams, veikalā var nopirktu alu,bet ne to labāko un nav arī īpaši lielas izvēles, ja noveicas, ir 5 veidu (ķīniešu lomnāde, Bintang, Heineken un Gines un vēl šis tas). Ja zin, kurā warung ieriesties var nogaršot qiu [ķiu], santoso, agor un kopi klotok.  Visi minētie ir ļoti stipri alkoholi, minu, ka no 30% uz augšu. Qiu  ir gatavots ja nemaldos no rīsiem un parasti tam pievieno līču vai apalesīnu sīrupu, santoso ir tāds kā veselības dzēriens, gatavots no garšvielām, iesarkanā krāsā un mazos daudzumos patiešām palīdz tikt vaļā no saaukstēšanās. Tikpat veselīgs un reibinošs kā mūsu melnais balzams. Agor  ir vietējais vīns, esot šaušelīgi salds, pati neesmu mēģinājusi. Visbeidzot kopi klotok ir kaut kas līdzīgs "Kaifijai ar jumtiņu" tikai otrādāk, ļoti stipram alkoholam tiek pievienota kafija. Nu gluži kā spirts ar kafiju, pē! Un vispār, ja nu sanāk kādam mēģināt tās mantas, tad tikai pagaršot nevis dzert, jo ir ārkārtīgi liels risks saindēties ar metanolu!

Šķiet jau agrāk pieminēju dzērienu ar ogli tajā, piemēram kopi joss ir kafija ar ogli. vēders tiešām sāk strādāt labāk un tas pat ir tīri patīkams dzēriens, ogli pievienot var gandrīz jebkuram dzērienam, kafijai, tējai (ingvera, melnajai vai jeruk).

Bajigur ir gatavots no kafijas, pievienojot nedaudz sāls un brūnā cukura, kokosriekstu piena un cukurpalmas augli, vanilīnu.

Wedang serbat ir gatavots no anīsa, kardamona un tamarinda kā arī cukura un ingvera.

ronde
Wedang sekoteng  ir gatavots no ingvera, zaļajām pupiņām (no kurām gatavo arī sulu, kas ir ļoti miltaina un salda), zemesriekstiem, garanātābola, piena, cukura un sāls. šim dzērienam var būt pievonoti ronde.

Wedang ronde jeb  ronde  ir karsta ingvera tēja, kurā "peldas" ronde bumbiņas, kas gatavotas no rīsu miltiem un tām iekšā ir zemesrieksti. Dzērienā parasti ir arī zemesrieksti un tādas kā želejas konfektes, ne pārāk saldas, pēc garšas minu, ka arī no rīsu miltiem.

Bandrek  ir veselības dzēriens un tam ir vismaz 3 dažādi veidi. Dzēriens dzerams pie saaukstēšanās, ko es arī daru, jo ir gana gards, un slidošs, jo īpaši lietus sezonā. kas tad lācītim vēderā? Brūnais cukurs, ingvers, pandanus lapas, kokosrieksts, krustnagliņas, sāls, kafija un kanēlis. Izklausās, ka dzērienam vajadzētu būt stipram, bet es tā neteiktu,visvairāk jūtas ingvers.

Cinna -ale  ir gatavots no kanēļa, ingvera, temarinda un smilšu ingvera kā arī daudzām citām garšvielām!

pusizdzerts Dawet
Cendol jeb Dawet  ir gatavots no rīsu miltiem, sago palmas miltiem, pendanus lapām un sāls.

Nedrīkst piemirst Jahe ,  kas ir ingvera tēja, bet to var dabūt mazā koncentrācijā un pulverī aptiekā, kas tad ir zāles un ingveram ir pievienotas citas garšvielas. Veselībai labs, pēc 30minūtēm iedarbojas, ne temperatūra, ne iesnas, kā no jauna piedzimis, bet pamēģiniet izdzert krūzi ar to, nu gatavās šausmas, Garšas ziņā nedaudz līdzinās kunģa piliniem, kas man karote sagādā grūtībās, ai jē, nestāstīšu, kā es mocījos ar veselu krūzi aptiekas Jahe ...

Citos Indonēzijas galos ir tādi slaveni dzērieni kā telua tea, kas meklējama Rietumu Sumatrā, tur to gatavo no tējas pulvera, vecām olām, cukura un laima. Lidah Buaya Ice ir atrodams Rietumu Kalimantānā, to gatavo no aloe vera, bazilika, džvaniešu melnās želejas, kokosriekstu piena, palmu cukura, pandanus lapām un cukura parastā. 

Indonēzijai ir ļoti bagātā kultūra un noteikti ir kāds dzēriens par ko man tagad nav ne jausmas, bet nu viss nāk ar laiku. Priekā :)!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru