Lapas

sestdiena, 2012. gada 7. aprīlis

Kota Gede jeb " Liela pilseta"

Pagajushaja nedelas nogale izdomajam nedaudz izvedinat galvu un doties uz Kota Gede. Kota Gede senos laikos bija Mataram karalvalsts galvaspilseta. Mataram karalvalsts (pastavejusi ir ari Mataram hindu- budistu karalvasls, kuras ziedu periodi bija ap 8.-10. gs.)jebshu sultanats ir musulmanu pirma karalvalsts Javas sala, kas pastaveja tur no 16.gs. beigam lidz 18. gs sakumam. Mums ir laimejies un galvaspilseta joprojam stav ka stavejusi!
viena no koka celtnem, ja kadam gribas
Musu merkis bija apskatit pasu pilsetu, kas ir bagata ar skaistam koka celtnem un to noskanu, kas nav laikam vardiem aprakstama. Par nozelu valdiba ir nedaudz aizmirsusi par so pilsetas nosturi un sobrid ta ir viena no nabadzigakajam pilsetas dalam.
te nu mes esam pie ieejas kapos
Kota Gede ir ne tikai vesturisks centrs, bet ari sudraba centrs Jogja, daudz, daudz skaistu izstradajumu, kurus var iegadaties gan mazajos veikalinos, gan tradicionalaja tirgu, kas turpat vien uz ielas vien ir agrajos ritos....
Nu tad nu cetrata :es, Ibrahims, Miriam un Abdou, devamies cela! No pilsetas parvaldes mus pa tieso aizsutija uz Mataram moseju, kur var novietot mocus, lai dotos pastaiga pa pilsetu, bet tur jau uzreiz parkir onka mus savaldzinaja ar kuburan  jebsu kapiem. Kapi nav nekadi parastie, bet gan pirma sultana kapi, kas atrodas tiesi vina pili. Saja pili ir apglabat stikai vins un vina tuvakie, velakie sultani ir apglabati citos kapos, kas ari ir turisma objekts- Imogiri.  
pils sieviesu dala
moseja
 Pils ir saglabajusies loti labi, diemzel fotografet var tikai no arpuses, jo ta ir musulmanu svetvieta un daudzi dodas uz sejieni svetcelojuma, gan tadel, ka pirmais sultans, tatad pirmais islama " vadonis", gan tadel, ka tur atrodas aka, kuru ir " celis" viens no 9 islama nesejiem Indonezija.
Pils apmeklejums ir ka neliels piedzivojums, kaut vai tadel,ka ir oficiali izdots likums (no pasreizeja sultana), ka kapus var apmeklet tikai cieniga apgerba un tas butu tradicionalais, tad nu mes pargerbamies tradicionalaja batika un atstajam kurpites pie ieejas. Ar basam kajam devamies pa paklajinu kas ved uz sultana pili jeb maju, lai nav jastaiga pa smilsaino zemi. Ieejot maja, redzam ka neesam vienigie viesi, vairaki viriesi ludza pie sultana kapa, acimredzot svetcelnieki. Mums pievienojas viens no pils uzturetajiem un pastastija nedaudz par kapiem. Ka izradas maja, kura ir visi apbedijumi, patiesi ir pasa pirma sultana maja, vel ar visiem originalajiem koka grebumiem un orginalajam akmens flizem, kur tas ir saglabatas, nevis uzraktas lai apglabatu sultanu. Ka stasta vesturiski pieraksti vieta, kur atrodas pils pirms tam bijusi dzungli un sultans ir civilizejis so vietu un ieviesis islamu, tas noticis ap 1582. gadu. Sultans, kas tad nu ir tur apglabats ir Sutawijaya (Panembahan Senapati). Kopa ar vinu ir apglabatas abas vina sievas, daudzie berni un uzticamie lidzgaitnieki politiskajas darbibas,kopa vairak ka 200 kapu kopu.
Bet ne jau tikai kapu kopas ir interesantas apskatei, bet ari pati pils, gluzi ka Keraton sai pilij ir sieviesu puse, kur dzivojas visas sievietes un viriesu puse. Kas interesanti, kamer sieviesu puse akstijamies ar bildesanos, kada veca kundzite patiesi devas uz baseinu,lai mazgatos :)
Viriesu un sieviesu pusei patiesi nav gandriz nekadu atskiribu, tikaita, ka viriesu puse ir slavena aka,kuru ir celis viens no 9 islama nesejiem uz Indoneziju! Tie, kas uz sejieni devas svetcelojuma patiesi mazgajas saja udeni un pat dzera no ta, tai skaita musu puikas.
Turpat ir ari vesturiski nozimiga celtne, Yogyakartas pirma moseja un viens no vecakajiem kokiem.

ar svecieniem no javas :)
 Un tiem ,kam galigi nepatik vesture var doties uz sokolades fabriku sokoladi paesties :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru