Lapas

ceturtdiena, 2011. gada 26. maijs

Batika

Izdzirdot vārdu batika šķiet acu priekšā parādās noskrandis hipiju krekls, bet ne Indonēzijā. Indonēzijā batika ir svinīgākais apģērbs kādu var nēsāt. Ielūgumos var visbiežāk tiek norādīts, ka vēlamais apģērbs ir batika. Dažkārt grūti noticēt,ka kaut kas tik raibs var būt svinīgākais no visa. Bet iepazīstot batikas veidus un redzot tās vērtību var saprast, kādēļ Indonēzijā tā tiek tik augstu vērtēta. Tā kā man ir tikusi tā laime mācīties batiku, centīšos īsumā pastāstīt, kā tā top, lai ieraugot mani kādreiz šajā raibajā apģērbā jūs nevis vībsnātu, bet zinātu, kas tas ir!
Viss sākas ar baltu audumu un papīru. Manā gadījumā viss sākas ar papīru 1mx1m un zīmējumu, vēlāk tas tiek pārkopēts uz papīra,kas Lv pazīstams kā sviestpapīrs, no tā savukārt mēs pārkopējam uz auduma.Rezultāts - mums ir bats audums ar zīmuļa zīmējumu. Manā plānā bija diezgan krāsaina batika, tādēļ audumu krāsojam.Bilde no fabrikas, mājās to daru lielās bļodās. Manā gadījumā ,kad tas darīts sākam klāt virsū vasku. Vasks ir verdošs, un to klāj ar canting, parasti, bet lielākus laukumus ar otu, tāpat,ja grib plaisājumus izmanto parafīnu nevis vask. Bildē var redzēt kā es izmantojot canting klāju vasku (batikas rezultātu var apskatīt aizdodoties ciemos pie manas mammas :D ). 
vaska klāšana uz auduma ar canting
Audums, kas noklāts ar vasku saglabās tā krāsu krāsošanas laikā. Ja vasku klājam uz balta auduma un vēlāk to krāsojam, piemēram sarkanu, vaska līnijas būs baltas. Šeit gan ir  jāuzmanās, jo ja vasks ir pārāk auksts, precīzāk gan silts tā vietā lai būtu karsts, tas neizies cauri audumam un tad audumam var piekļūt krāsa. 
Bildē pirmā krāsošana - dzeltena - un zīmējums pārklāts ar vasku, tās vietas paliks dzeltenas. Krāsojam vēlreiz (sarkanu) un klājam vasku vēlreiz. Pie daudzajām krāsošanām ir jāatceras krāsu matemātika, kas notiek, ja sajauc krāsas. Tā kā manā plānā bija gala rezultāts zaļš, sarkanu visu krāsot nudien nebija laba doma, ņemam rokā otu un krāsojam pleķīšus.
te nu ir audums nokrāsots sarkans, pārklāts ar vasku un parafīnu, nokrāsots gaiši zaļš, noklāts ar vasku un nokrāsots tumši zaļš
Kad viss ir padarīts laiks tiikt vaļā no vaska un parafīna. To dara vārot. Audumu var nākties vārīt vairākas reizes, katru reizi pa 10- 15 minūtēm. Jāteic,ka vasks nonākot nost sarec mazās lodītēs, kas var pielipt pie auduma, tādēļ turam gatavībā birsti! Kad audums gatavs var gadīties arī pārsteigumi kā man pavisam nesen gadījās, kad sarkans izrādījās rozā un tāpat arī oranžs, savukārt brūns kļuva par oranžu un lilā par tumši sarkanu un gaiši zils par melnu, ar krāsām uzmanīgi un šeit jau labāk tomēr zināt,kur viņas pirkt, citādi sanāks liels pārsteigums kā man :D
un batika gatava
Manā gadījumā šis auduma pleķītis aizņēma gandrīz 4 mēnēsus katru nedēļu pa 4h. Bet tas ir nieks, un batika visnotaļ vienkārša. Audums,kas redzams augšā taptu daudz ilgāku laiku. Tradicionālo rakstu batika (~1mx2m) top 3 mēnešu laikā katru dienu strādājot pilnu darba dienu. Gluži kā to dara kundzes bildē, tur arī pavīd daži tradicionālie musturi.
Tas, ko es aprakstīju saucas "Batik tulis", kas nozīmē, ka tā ir ar roku darināta batika, bet ir arī tāda lieta kā "batik cap"  un " batik print" , kas nozīmē zīmoga batika un printēta batika. Printēts jau katram ir skaidrs nozīmē mašīnas darbu, savukārt zīmogs, joprojām ir roku darbs, to veic vīri. Ir dažāda lieluma zīmogi, krus iemērcot vaska pannā un vēlāk spiežot uz auduma iegūst gribēto motīvu.
 (bilde būs kad internets darbosies ātrāk!)
Tas īsumā par to, kā viss top, es jau tikai esmu sākusi mācīties, paši pamatiņi :)

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru