Lapas

ceturtdiena, 2011. gada 28. aprīlis

Gardumi - augļi un dārzeņi III

 Brīnumi augļu un dārzeņu ziņā turpinās!!! Pēdējais Džo apciemojums bija ar vēdra izvirtībām, ciemiņš atbrauca ar maisu pilnu ar kedongdong! Kedongdong ir auglis. Ja vairumos gadījumu viss ir salds iekš Džavas salas, tad šis brīnums noteikti nav salds, ārkārtīgi skābs, vismaz pirmajā momentā! Auglis ir ļoti ciets, grūti iekosties, kad tas darīts zobi ir pilni ar šķiedrām. Jo tuvāk vidum jo cietāks un vairāk šķiedru, šķiet škiedras pārveršas tādā kā riekstā, cieti cieti. Interesants radījums šis kedondong!
kedongdong

Dzeltenais brīnums saucas  Sawo belanda  nezinu kā tulkot sawo, bet belanda nozīmē Holande, tātad auglis nāk no holandes vai arī kādā citā mistiskā veidā ir saistīts ar šo zemi. Auglis ir atvests no Bogor, jo citur to neesmu redzējusi. Tāpat kedongdong ir atceļojis no Austrumu Džavas, Pačiran. Sawo belanda  noteikti ir viens no dīvainākajiem augļiem, to pārgriežot tam "miesa"ir līdzīga ķirbim gan krāsas ziņā, gan cietuma un no tās pil tāds kā piens, kas darbojas kā līme, viss kļūst lipīgs. Garša, es teiktu nekāda, bezgaršīgs radījums. Otrs draudziņš gan stāv grozā ar cerību, ka pirmais nebija gatavs un īstenībā šis pasākums ir gards. Gaidu :)
Sawo belanda
Terung belanda
Ja jau iesākām ar Holandes dārgumiem, tad nu arī turpināšu.Šoreiz gan par dārzeni, šis te ir terung belanda  jeb latviski holandes baklažāns.Bet te nu ir dīvaina padarīšana, dārzenos vairāk atgādina tomātu nevis baklažānu. Man baklažāni vienmēr ir saistījušies ar švammi, ko starpcitu vietējie gatavo vienkārši debešķīgi. Dārzenis ir plūmes tomāta lielumā, mizu parasti nomizo un atklājas tumši sarkana, nedaudz lilā miesa, kuru pārgriežot protams parādās sēklas, tieši tādā pašā konsistencē kā tomātam. Garša arī nedaudz atgādina tomātu, bet tā ir daudz spēcīgāka, es teiktu nedaudz asa, cērtoša rīklē, bet labā nozīmē.

Gardumu stāstu nobeigšu ar dārzeņiem, jauns atklājums, ārkārtīgī gards ir sarkanie spināti. Nemāku aprakstīt garšu, nedaudz sāļi, svaigi, sulīgi. SPINĀTI!!!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru