Lapas

sestdiena, 2010. gada 11. decembris

Ramajānas balets

Prambanan templis
Pramabanān tempļa pakājē ik nedēļu uzstājas grupa dejotātu - džavaniešu tradicionālo deju grupa - tie izpilda Ramayāna leģendu, kas ir hinduisma stāsts.Hinduisms Indonēzijā ienāca 2.gadsmitā (Rietumu Džavā un Rietumu Borneo), šodien šeit ir tikai 3% ticīgo, no kuriem vairums ir Bali, Lombokā un Sumatrā.
Piebilde tiem, kas vēlas savām acīm redzēt izrādi, ir jāseko līdzi lietus un sauso sezonu maiņām. Lietus sezonas laikā izrāde ir telpas, kas līdz ar to nav tik iespaidīga.
Gribēju radīt priekšstatu vēlos radīt par to, cik filigrāna deja, cik izsmalcināta tā ir, kustas viss ķermenis ar smalkām, ļoti izstrādātām kustībām un, protams, skaistie džavaniešu kostīmi un gamelana dzidrās skaņas fonā.... bet mans Indonēzijas internetas nav gana labs, lai ieliktu manus video šeit, un tā kā man nav bilžu, jums tiek mammas gūgles bildes, piedodiet, ja variet :D

Izrāde ir iedalāma 8 ainās. Stāsta viena no varonēm ir Devi Šinta, kas ir Mantili karaļvalsts princese. Par princeses roku cīnās daudzi un uzvar Rama Vidžaja no Ajodja valsts. Stāstam pievienojas arī Prabu Rahvana, kas ir Alengkadiradža valsts valdnieks, viņa mūža mīlestība ir Devi Vidovati un ieraugot Šintu, viņš iedomājas, ka tā ir Vidovati reinkarnācija.
1. Dandaka mežs.
Rama Vidžaja ar savu jauno sievu Šintu un savu brāli Leksmanu priecājas līdz nonāk pie Dandaka meža. Mežā Rahvāna saprot,ka vēlas iegūt Šintu sev tādēļ savam sekotājam vārdā Marika liek pārvērsties par briedi. Ieraugot skaisto briedi, Šinta lūdz vīram to sagūstīt, tas dodas prom, atstājot Šintu ar savu brāli. Pēc ilgāka laika, Šinta ļoti uztraucas par savu vīru, tādēļ sūta Leksmanu to meklēt. Pirms atstāt Šintu vienu, viņš apvelk maģisku aizsargapli ap Šintu. Tiklīdz viņa ir atstāta viena, Rahvana cenšas to nolaupīt, bet tas neizdodas dēļ burvju apļa. Viņš nolemj pārvērsties par vecu vīru un tiklīdz kā Šinta ir ārpus apļa, viņš to nolaupa.

2. aina
2. Dzīšanās pēc brieža
Rama sašauj briedi ar burvju bultu, bet briedis pārvēršas milzī  (Marika). Viņi uzsāk cīņu. (Video) Rāma sašauj viņu ar savu bultu, bet tad ierodas Leksmana un viņš izglābj Rāmu un abi dodas pie Šintas.
3.Šintas nolaupīšana
Ceļā uz Elengku, Rahvana sastop putnu Džataju. Putns atpazīst princesi un cenšas to atbrīvot, bet putns tiek sakauts.
Saprotot, ka Šinta ir nozudusi, abi brāļi dodas viņu meklēt. Viņi sastop ievainoto putnu un nodomā, ka putns to nolaupīja.Rama vēlas nogalināt putnu, bet viņa brāli atrunā no Ramu no tā. Putns izstāsta, kas noticis un tad mirst. Nedaudz vēlāk parādās balsts mērkaķis Hanumans. Viņu sūta viņa tēvocis Sugriva, kas meklē divus varoņus, kas nogalinās Subali. Subali ir svētais vīrs, kas ir nolaupījis Devi Tara, Sugrivas mīļoto. Rama nolemj palīdzēt.
4.Kiskendo ala

Kad Subali, Devi Tara un viņa dēls sarunājas, Sugriva ierodas. Ar Rāmas palīdzīvu viņš uzbrūk Subali. Subali tiek sakauts un Devi Tara ir atkal kopā ar viņu. Sugriva pateicībā nolemj palīdzēt Rāma meklēt Šintu. Hanumanu sūta izlūkos uz Alngka valsti.
5.Argasoka dārzs
Rahvajana brāļameita Tridžata mierina Šintu dārzā. ierodas Rahvajāna un lūdz Šintu kļūt par viņa sievu. Šinta atsakās. Tas sadusmo Rahvajanu un viņš vēlas to nogalināt, bet Tridžata to atrunā un saka, ka viņam ir jābūt pacietīgam. Šinta kļūst ļoti skumja, bet te sadzird skaistu dziesmu un to dzied Hanumans, baltais pērtiķis. Hanumans stāsta, ka ir ieradies Ramas sūtīts. Hanums cenšas izpētīt Alengkas armijas spēku un tad iznīcina dārzu. Indradžid, Rahvanas dēls, sagūsta Hanumanu un iesloga to. Hanumans ir notiesāts uz nāvi sadedzinot, bet kad tas tiek izpildīts, viņš atbrīvojas un ar savu liesmojošo ķermeni nodedzina pili.
Argoska dārzā

6. Ramas tilts
Pēc Hanumana sūtīšanas uz Alengku, Rāma ar sabiedrotajiem ceļ tiltu uz šo valsti. Hanumans nesadeg ugunskrēkā, atgriežas pie Ramas un nu visi kopā dodas karot.
7. Karš
Rāma uzbrūk pie Alengka robežas, sākas milzīgs karšs. Karā Indradžidu nogalina Laksmana. Rahvanas jaunākais brālis arī iet bojā kā savas tautas varonis. Visbeidzor Rahvana stājs pretī Rama. šajā karā Rahvana mirst no Ramas rokas un Hanumans tam uzmet Sumavanas kalnu virsū (uh, kas par pērtiķīti!nemaz nebrīnos no kā ir iedevsmojušās dazas multenes, haha)
8. Ramas un Šintas tikšanās.
Pēc Rahvana nāves Hanumans aizved Šintu pie Ramas. Rama atsakās viņu pieņemt,jo neuzskata viņu par tīru (laikam domā, ka zaudējusi nevainību). Lai pierādītu savu nevainību Šinta sevi sadedzina, bet ar uguns dieva palīdzību Šinta tiek glābta. Viņas sevi pierāda Ramas acīs un Rama ir gatavs viņu pieņemt.


Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru